Menu

Małżeństwo po 30. Rodzicielstwo zresztą też

Codzienne i niecodzienne zapiski.

placuszki z twarogu

aotahi

 Składniki:

  • 500g mielonego twarogu (są w sklepach takie gotowce na sernik albo naleśniki)*
  • 2/3 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i wstawiamy je do lodówki.
  2. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel.
  3. Dosypujemy mąkę, twaróg i dokładnie mieszamy.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do tego co nam wyszło w p.3.
  5. Smażymy na złoty kolor na oleju.

Najlepiej smakują w sezonie truskawkowym. Polecam utarcie truskawek na mus i maczanie w tym placków. Inne owoce też się sprawdzą.

* = W sumie to "zwykły" twaróg też może być. Tylko trzeba go bardzo dobrze utrzeć. Placuszki nie wyjdą wtedy takie lekkie i puszyste, ale dzięki temu nie będą oklapywały pod swoim ciężarem po ułożeniu z nich wieżyczki na talerzu.

IMG_5421

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

© Małżeństwo po 30. Rodzicielstwo zresztą też
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci